Omladina JAZAS-a Kragujevac, nakon višegodišnje saradnje sa više Službi u okviru Doma zdravlja Kragujevac, potpisala je i Memorandum o saradnji. Simbolično, 01. decembra, potpisani su uslovi saradnje i način sprovođenja i promocije HIV preventivnih programa.

Ovakvi Memorandumi osiguravaju zajedničku saradnju javno-civilnog sektora i doprinose unapređenju samih programa. Važnost potpisivanja Memoranduma o saradnji je u tome što institucije primarne zdravstvene zaštite prepoznaju civilni sektor, u ovom slučaju Omladinu JAZAS-a Kragujevac, kao relevantnog partnera u borbi protiv HIV/AIDS-a, istakla je Jelena Milanović.

Memorandum o saradnji je potpisan u ime više službi Doma zdravlja:

  • Služba za zdravstvenu zaštitu studenata
  • Služba za zdravstvenu zaštitu školske dece
  • Služba za zdravstvenu zaštitu žena
Na stručnoj konferenciji „Saznaj svoj status“, Memorandum o saradnji je preuzela dr Bisenija Radivojević, koja je naglasila važnost zajedničkog delovanja u obalsti edukacije i promocije HIV preventivih programa.

Jedan od bitnih segmenata Memoranduma o saradnji je uspostavljanje redovnog programa DPST-a (dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje) među studentskom populacijom.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji trenutno žive 2562 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija. Procenjuje se da u našoj zemlji još oko 800 do 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.  Potrebno je imati u vidu da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma. Jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV. Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno, poverljivo i besplatno, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja

Od svih novodijagnostikovanih HIV pozitivnih osoba u 2018. godini, svaka četvrta je iz populacije mladih, odnosno ima između 20 i 29 godina.

Iako poslednjih godina raste broj testiranih studenata, razlog toga je „izlazak na teren“, odnosno organizacija savetovanja i testiranja na fakultetima, u studentskim domovima i studentskim poliklinikama.

Dodatno, ovim Memorandumom, definisani su zajednički prioriteti u oblasti HIV prevencije. Takođe, definisane su i konkretne aktivnosti: seminari, radionice, DPST, promocija programa i povećanje dostupnosti istih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.

Izbornik