Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a održana je stručna konferencija na temu “Saznaj svoj status“. U svečanom delu konferencije uručena je i plaketa za institucionalnu podršku HIV prevenciji Gradu Kragujevac.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od početka epidemije u Republici Srbiji je registrovano 3797 osoba inficiranih HIV-om. Iako je najveći broj HIV+ osoba registrovano na teritoriji Beograda, beleži se porast i na teritoriji Šumadije. Dr Nikola Uskoković je istako da je registrovano 84 HIV+ osobe u Šumadijskom okrugu.

Na konferenciji je istaknuto da se konačno može razgovarati o sistemskom pristupu HIV prevenciji. HIV preventivni programi prepoznati su u Lokalnom akcionom planu za mlade, Strategiji zdravstvene zaštite, Strategiji socijalne zaštite, ali i Planu javnog zdravlja. Ovim pristupom lokalna politika daje prioritet preventivnim programima, ali otvara i mogućnost za nacionalna i međunarodna ulaganja u pomenute programe.

Finansiranje HIV prevencije ne sme biti projektno orijentisano. Nabavka brzih testova i prezervativa ne može čekati odobrenje godišnjih projekata, već mora imati programsko, budžetko rešenje. Jelena Milanović, predsednica Omladine JAZAS-a Kragujevac, istakla je višegodišnju saradnju sa Gradom Kragujevac upravo na razvoju i održivosti ovih programa.

Kako bi dodatno prioritizovala preventivne porgrame, Omladina JAZAS-a Kragujevac uspostavila je godišnju nagradu za doprinos pojedinca ili institucije/organizacije u HIV preventivnim programima.

Nagradu za institucionalnu podršku HIV prevenciji, Omladina JAZAS-a Kragujevac dodelila je Gradu Kragujevac, a primila ju je dr Gordana Damnjanović.

Jedan od najvažnijih zadataka lokalne samouprave je da kroz strateška dokumenta i lokalne akcione planove kao prioritet postavi prevenciju i očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih. To je predviđeno različitim programima, podrškom organizacijama civilnog društva i podrškom zdravstvenom sektoru za anonimno testiranje na HIV, AIDS, ali i na hepatitise B i C i sifilis. Jedan takav projekat lokalna samouprava podržala je zahvaljujući UNDP-u finansiranjem organizacije Omladine JAZAS-a Kragujevac. Projekat u fokusu svog delovanja ima očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih ljudi. Drugi projekti su manjeg obima sa pozicija saradnje zdravstva i lokalne samouprave, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.

Izbornik