Svetski AIDS dan okuplja ljude širom sveta sa ciljem podizanja svesti u vezi sa HIV epidemijom i demonstrira međunarodnu solidarnost.

Ovaj dan, koji se 30. put obeležava u svetu, predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javnozdravstvenih ustanova, u saradnji sa ostalim partnerima, informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu celokupnu društvenu zajednicu da svima obezbedi nediskriminatoran i neosuđujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i pristup lečenju, zaštiti i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Svetski AIDS dan, 1. decembar, prilika je da se iskoristi snaga socijalne promene, pri čemu se u prvi plan stavljaju pojedinci sa ciljem prevazilaženja prepoznatih manjkavosti u odgovoru na HIV/AIDS, posebno u oblasti prevencije među osobama sa rizičnim ponašanjem koje su pod povećanim rizikom.

Ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji se realizuje pod sloganom „SAZNAJ SVOJ STATUS”.

U Kragujevcu, 01. decembar, Svetski AIDS dan, obeležen je najpre stručnom konferencijom.

Na konferenciji su se obratili

  • Dr Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu
  • Dr Biljana Popovska, Klinički centar Kragujevac
  • Dr Nikola Uskoković, Institut za javno zdravlje Kragujevac
  • Dr Bisenija Radivojević, Dom zdravlja Kragujevac
  • Jelena Milanović, Omladina JAZAS-a Kragujevac

U popodnevnim časovima, volonteri su Svetski AIDS dan obeležili u Šopin centru Kragujevac Plaza. Uz podelu balona najmlađima, prezervativa starijima i edukativnih brošura, informisali su sugrađane o HIV epidemiji. Akciju su podržali i predstavnici Kancelarije za mlade, IFMSA LC Kragujevac, KGPSA Kragujevac, kao i volonteri Crvenog krsta.

Sugrađani su imali prilike da se zabave, isporbaju photobooth, ali i da saznaju načine kako da se zašitete i preveniraju HIV infekciju.

Takođe, organizovano je dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV. Savetnici su infomisali sve osobe koje su došle o rizicima za HIV infekciju, rizičnom ponašanju i načinima da se isto prevenira. 27 sugrađana je iskoristilo svoje pravo i saznalo svoj HIV status.

Fotografije sa akcije dostupne su na facebook stranici Omladine JAZAS-a Kragujevac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.

Izbornik