Međunarodni dan mladih 2020. u malom krugu

Umesto velikih dešavanja na otvorenom, žurki, radionica, debata, konferencija, ove godine Međunarodni dan mladih obeležavamo na drugačiji način.

COVID-19 utiče na sve segmente stanovništva, pri čemu mladi igraju ključnu ulogu u upravljanju ovom epidemijom i oporavku nakon epidemije. U ovim okolnostima, važno je osigurati da se mladi čuju zajedno sa ostalim glasovima zajednice i strpljenjem u navođenju zdravstvenih i nemedicinskih intervencija kao odgovor na COVID-19.

Naši predlozi za Međunarodni dan mladih

#1 Prati uživo rezultate Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih na KOMS stranici

#2 Šeruj sliku ili video kada si učestvovao/učestvovala u nekoj omladinskoj aktivnosti i napiši šta je to značilo za tebe

Kada je počelo obeležavanje Međunarodnog dana mladih?

Generalna skupština je 1999. godine usvojila preporuku Svetske konferencije ministara nadležnih za mlade (Lisabon, 8. i 12. avgusta 1998.) da se 12. avgust proglasi međunarodnim danom mladih. Međunarodni dan mladih daje priliku da se proslave i objednuju glasovi, akcije i inicijative mladih kao i njihov smisleni, univerzalni i ravnopravni angažman.

Slogan 2020: Youth Engagement for Global Action

Tema Međunarodnog dana mladih 2020., „Angažovanje mladih za globalno akcije“ želi da ukaže na načine na koje angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.

Omogućavanjem uključivanja mladih u formalne političke mehanizme povećava se pravičnost političkih procesa smanjenjem demokratskog deficita, doprinosi boljim i održivijim politikama, a takođe ima simboličnu važnost koja može dodatno doprineti vraćanju poverenja u javne institucije, naročito među mladima.

Štaviše, velika većina izazova sa kojima je čovečanstvo trenutno suočeno, kao što su epidemija COVID-19 i klimatske promene zahtevaju usklađeno globalno delovanje i značajno angažovanje i učešće mladih da bi se uspešno rešilo.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih podstiče mlade na:

  • Angažovanje na nivou lokalne zajednice;
  • Angažovanje na nacionalnom nivou (formulacija zakona, politika i njihova primena);
  • Angažman na globalnom nivou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.

Izbornik