Follow us

Video klipovi

Imamo 32 gostiju na mreži
Dobrodošli Izveštaj sa Međunarodnog dana sećanja na premunule od AIDS-a
Izveštaj sa Međunarodnog dana sećanja na premunule od AIDS-a PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
ponedeljak, 21 maj 2018 16:07

Sеćаnjе nа prеminulе оd AIDS-а је јеdnа оd nајstаriјаh i nајvеćih mоbilizаciоnih kаmpаnjа kоја imа zа cilj pоdizаnjе svеsti u vеzi sа HIV-оm i AIDS-оm nа glоbаlnоm nivоu. Оvоgоdišnjа, 35. kаmpаnjа pоsvеćеnа sеćаnju nа prеminulе оd AIDS-а оbеlеžena je 20. mаја u višе оd stоtinu zеmаljа prigоdnim mаnifеstаciјаmа kоје imајu zа cilj pоvеćаnjе infоrmisаnоsti, prоmоvisаnjе glоbаlnе sоlidаrnоsti i zајеdničкih акciја u оblаsti HIV infеkciје i AIDS-а, pоd slоgаnоm „REFLECTING ON OUR PAST, PREPARING FOR OUR FUTURE – SЕĆАЈUĆI SЕ NАŠЕ PRОŠLОSTI, PRIPRЕMАMО SЕ ZА NАŠU BUDUĆNОST”.

Omladina JAZAS-a Kragujevac, u saradnji sa Gradom Kragujevac, Institom za javno zdravlje Kragujevac i Domom zdravlja Kragujevac, i ove godine sprovela je doborovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, kao i kampanju infomrisanja građana o načinima prenosa i zaštite od HIV-a u centru grada. Sveće su upaljene u 20h u znak sećanja na više od 1.100 života koje je AIDS odneo u Srbiji.

Kragujevac, plato kod Krsta, 20.05.2018. godine

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2017. godine u Republici Srbiji su registrovane 3664 osobe inficirane HIV-om, od kojih je više od polovine obolelo od AIDS-a, a 1/3 nažalost izgubila bitku odnosno umrlo od AIDS-a. U 2017. godini je novoodijagnostikovano 178 osoba inficiranih HIV-om što je negde sličan nivo kao i 2015. godine.

HIV u Srbiji tokom 2017. godine

Dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Srbije, na konferenciji za štampu u Beogradu, naglasila je da od 178 osoba novoodijagnostikovanih u 2017. godini sedamnaest puta više bilo muškaraca. To su mladi ljudi, negde 2/3 su osobe starosti od 30 do 49 godina, a svaka četvrta osoba je mlada osoba od 20 do 29 godina. Geografski posmatrano 60% svih novoodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om u 2017. su osobe koje su dijagnostikovane ne teritoriji grada Beograda i sa šire teritorije grada Novog Sada, ali se tu i testira najveći broj osoba. Ne postoji nijedan okrug na teritoriji Republike Srbije gde nije dijagnostikovan nijedan slučaj. Dakle u svakom okrugu se dijagnostikuje po neka osoba inficirana HIV-om.

Kako se najčešće prenosi HIV?

Kada se posmatra transmisija, znači način kako je HIV prenesen, kod 97% svih osoba kod kojih je novootkrivena HIV infekcija u 2017. godini, a koje su imale poznat način transmisije je HIV prenesen nezaštićenim seksualnim odnosom odnosno seksom bez kondoma.

Aktuelne epidemiološke podatke HIV infekcije krajem 2017. godine u Srbiji možete preuzeti na ovom linku.

Fotografije sa obeležavanja Candlelight Memorial-a u Kragujevcu možete pogledati na našoj facebook stranici.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 21 maj 2018 20:52
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC