Follow us

Video klipovi

Imamo 30 gostiju na mreži
Dobrodošli Candlelight Memorial 2018
Candlelight Memorial 2018 PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
četvrtak, 17 maj 2018 18:32

Sеćаnjе nа prеminulе оd AIDS-а (International AIDS Candlelight Memorial) је јеdnа оd nајstаriјаh i nајvеćih mоbilizаciоnih каmpаnjа која imа zа cilj pоdizаnjе svеsti u vеzi sа HIV-оm i AIDS-оm nа glоbаlnоm nivоu.

Kada je prvi put održan Dan sеćаnja nа prеminulе оd AIDS-а 1983. godine, niko nije mogao predvideti razmeru i uticaj globalne epidemije HIV-a. Sa milionima života izgubljenih i blizu 37 miliona ljudi koji trenutno žive sa HIV-om, mi kao globalna zajednica ostajemo duboko pogođeni ovom epidemijom. Za neke, HIV je postala hronična bolest, ali za večinu HIV je svakodnevni borba za lečenje i negu, adekvatnu hranu, stanovanje i dohodak, često suočavanje sa stigmom koja je prisutna u vezi sa HIV-om, diskriminacijom i nasilje.

O Međunarodnom danu sećanja na preminule od AIDS-a

2018: Sećajući se prošlosti, pripremamo se za budućnost

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a nas podseća na efekte preventivne HIV/AIDS pokreta i njihovih uticaje na živote ljudi. Memorijal naglašava potrebu promišljanja o prošlosti i dragocenim životima koji su izgubljeni. Memorijal takođe poziva da podelimo priče o izazovima, istrajnosti i trijumfu, da edukujemo sadašnje i buduće generacije o tome šta je pokret AIDS-a postigao u poslednje tri decenije. Konačno, memorijal traži da zajedno radimo, sada više nego ikad, da održimo, ojačamo i revitalizujemo svetski odgovor na HIV, tako što se pripremamo za budućnost bez stigme i diskriminacije vezane za HIV i sa univerzalnim pristupom čitavom opsegu ljudska prava, uključujući usluge kvalitetnih preventivnih programa, kao i omogućavanja lečenja za sve.

HIV u Srbiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa do sredine novembra 2017. godine u Republici Srbiji je registrovano 3585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1884 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1216 osoba inficiranih HIV-om umrlo. Beograd je najteže pogođen HIV epidemijom, ali i najveći broj osoba se testira u Beogradu. U periodu januar–novembar 2017. godine novodijagnostikovano je 105 osoba inficiranih HIV-om U istom periodu kod 38 osoba je novodijagnostikovan AIDS (sida), dok je 9 osoba umrlo od AIDS-a.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji trenutno živi 2369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV.

Aktivnosti u Kragujevcu

Manifestaciju u Kragujevcu sprovodi Omladina JAZAS-a Kragujevac na platou kod Krsta u nedelju, 20. maja sa početkom u 19h i trajaće do 21h.
Planirane aktivnosti su:

  • 19-21h: DPST na HIV
  • 19-21h: informisanje građana i podela zdravstveno-edukativnog materijala
  • 20h: tradicionalno paljenje sveća
  • 20:15: izjave za medije
Aktuelne informacije možete pratiti na facebook eventu.
Poslednje ažurirano četvrtak, 17 maj 2018 19:02
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC