Follow us

Video klipovi

Imamo 20 gostiju na mreži
Dobrodošli Održana prezentacija studije "Održivost HIV preventivnih programa"
Održana prezentacija studije "Održivost HIV preventivnih programa" PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
ponedeljak, 30 april 2018 07:03

Omladina JAZAS-a Kragujevac, u saradnji sa Case Study Clubom sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, u četvrtak, 26. aprila, održana je prezentacija studije "Održivost HIV preventivnih programa".

Prvi draft Studije predstavljen je na stručnoj konferenciji povodom Svetskog AIDS dana, 01. decembra, takođe u Kragujevcu. Više o tome možete pročitati ovde.

Preventivni programi najčešće se finasiraju projektno, bez jasne koordinacije i bez sistemske pokrivenosti. Glavne aktivnosti su koncentrisane oko 01. decembra, dok ostalih dana, zbog nedeovljno finansija, često ostaju zaboravljene.

Kroz studiju je najpre analizirano 28 gradova iz Srbije, a finalna verzija detaljno je obradila 8 gradova sličnih karakteristika Kragujevcu po broju stanovnika, budžetu, razvijenosti: Niš, Novi Sad, Šabac, Subotica, Leskovac, Čačak, Kruševac i Zrenjanin. Analizirani su kompletni budžeti i procentualno učešće linije 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, kao i namenski opredeljenja sredstva za finansiranje preventivnih programa.

U Srbiji, iako malo, ima primera dobre prakse. Na primer, u budžetu Požarevca posebna budžetska kategorija odvojena je za Donacije nevladinim organizacijama, pri programskoj aktivnosti za Podršku socio-humanitarnim organizacijama, u podkategoriji Bolest i invalidnost. Ovo potencijalno može biti kategorija za finansiranje organizacija čije se primarne aktivnosti bave programima i projektima za prevenciju HIV/AIDS (nije specifikovano).

U Nišu posebna budžetska kategorija odvojena je za Dotacije nevladinim organizacijama, ali isključivo političkih stranaka. Predlog je otvaranje ovakve kategorije koja će se baviti samo organizacijama čije se primarne aktivnosti bave programima i projektima za prevenciju HIV/AIDS. U Kraljevu posebna budžetska kategorija odvojena je za Donacije nevladinim organizacijama, i to isključivo Crvenom krstu Kraljevo.

Nakon prezentacije studije, usledio je radni sastanak na kome su prisutni razmatrali načine finasiranja udruženja građana i preventivnih programa uopšte, izazove sa kojima se svi susrećemo u kvalitetnoj održivosti programa. Na sastanku su učestvovali lokalni donosioci odluka i nosioci preventivnih programa: predstavnici Grada Kragujevca, Doma zdravlja Kragujevac, Instituta za javno zdravlje Kragujevac, kao i predstavnici civilnog sektora.

Zaključak sastanka je bio da prevencija nije skupa, imajući u vidu da je ulaganje u prevenciju dugoročno isplativije (4.900:35).

Galerija slika pogledajte na ovom linku.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 30 april 2018 07:51
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC