Follow us

Video klipovi

Imamo 27 gostiju na mreži
Dobrodošli 24. oktobar - Međunarodni dan borbe protiv raka dojke
24. oktobar - Međunarodni dan borbe protiv raka dojke PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
utorak, 24 oktobar 2017 09:31

Oktobar mesec posvećen je borbi protiv raka dojke, sa već prepoznatljivim simbolom ružičastom mašnicom. Širom sveta održavaju se manifestacije posvećene povećanju svesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke i podršci ženama koje su se već suočile sa ovom bolešću.

U Srbiji od raka svake godine oboli preko 4000 žena. Kada se rak dojke otkrije na vreme 9 od 10 žena bude izlečeno!

PODSEĆAMO da svaka žena treba da obavlja samopregled dojki svakog meseca i da započne sa redovnim mamografskim pregledima od 50. godine života.

Šta je rak dojke?

Rak dojke je najčešći oblik raka dojke kod žena. U ovom veku od ove bolesti će oboleti svaka deseta žena. Rak dojke je vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji. Rak dojke nije samo jedna bolest, već predstavlja grupu bolesti. Javlja se onda kada ćelije dojkekoje oblažu kanaliće postanu zloćudne.

Šta ja mogu da učinim?

Rano otkrivanje i tretman pružaju najbolje šanse za izlečenje raka dojke. Kada je rak ograničen na dojku, stopa 5-godišnjeg preživljavanja je preko 95%.

Samopregled dojke

Za uspešan smopregled dojke treba da poznajete normalno stanje svojih dojki. Samopregled dojke trebalo bi da obavljate jednom mesečno neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, pregled obavljate istog dana svakog meseca. Samopregledom dojke činite sebi svojevrstan poklon u pogledu zdravlja. On će Vam omogućiti da dobro upoznate svoje dojke i najbrže primetite eventualnu promenu koju ranije niste imali. Obraćanjem lekaru za bolesti dojke razjasnićete o čemu se radi.

I ovog puta, u organizaiciji Crvenog Krsta, Omladina JAZAS-a Kragujevac podržala je akciju "Selu u pohode", koja će biti održana 26.10. 2017. godine - za meštane sela Rogojevac. U mobilnoj ambulanti biće omogućeno vršenje samopregleda dojke, kao i konsultovanje sa ginekologom.

 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC