Follow us

Video klipovi

Imamo 31 gostiju na mreži
Dobrodošli Izveštaj sa Svetskog dana kontracepcije
Izveštaj sa Svetskog dana kontracepcije PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
nedelja, 01 oktobar 2017 19:22

Godišnja kampanja širom sveta se usredsređuje na viziju gde je svaka trudnoća planirana, kao i na znatno smanjenje broja polno prenosivih bolesti. Pokrenuta 2007. godine, misija Svetskog dana kontracepcije je da unapredi svest o kontracepciji i omogući mladim ljudima da donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

U Kragujevcu akcija je obeležena u saradnji Omladine JAZAS-a Kragujevac sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Kancelarijom za mlade, IFMSA i Budi muško klubom, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevac.

Na Fakultetu medicinskih nauka održano je edukativno predavanje o reproduktivnom zdravlju mladih. Predavanje je održala dr Bisenija Radivojević, spec. opšte medicine, Tokom predavanja za studente, naglašeno je da postoji više od 15 metoda kontracepcije, kao i da bi mladi trebalo da se konsultuju sa izabranim lekarom ili izabranim ginekologom, kao i sa partnerom/partnerkom o najboljem načinu kontracepcije za njih.

Na globalnom nivou, kao najčešći razlog za nezaštićen seksualni odnos žene i muškarci navode to da im je u tom trenutku kontracepcija bila nedostupna.

Centralna manifestacija održana je na platou kod Krsta u večernjim satima. Tokom javne akcije 13 osoba je savetovano i testirano na HIV, hepatitis B i hepatitis C, dok je u septembru ukupan broj održanih savetovanja i testiranja na terenu u organizaciji Omladine JAZAS-a Kragujevac bio 29. Više desetina građana informisano je o prevenciji HIV-a kroz direktan razgovor sa vršnjačkim edukatorima, a online informisano više stotina mladih tokom jednog dana. Naglašena je potreba očuvanja reproduktivnog zdravlja kroz prevenciju, koja se primarno ogleda u edukaciji.

Akciju su podržali mnogobrojni zvaničnici poput dr Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Ivice Magdića, načelnika Dispanzera za žene, dr Bisenije Radivojević, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu studenata.

Akcija je sprovedena uspešno zahvaljujući i vršnjačkim edukatorima i volonterima udruženja.

Slike sa akcije možete pogledati klikom na ovaj link, a prilog sa akcije na linku ispod.

 

Poslednje ažurirano nedelja, 01 oktobar 2017 20:06
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC