Follow us

Video klipovi

Imamo 21 gostiju na mreži
Dobrodošli Najava: Svetski dan kontracepcije
Najava: Svetski dan kontracepcije PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
ponedeljak, 18 septembar 2017 17:58

Svetski dan kontracepcije održava se 26. septembra svake godine. Godišnja kampanja širom sveta se usredsređuje na viziju gde je svaka trudnoća planirana. Pokrenuta 2007. godine, misija Svetskog dana kontracepcije je da unapredi svest o kontracepciji i omogući mladim ljudima da donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Znanje o reproduktivnom zdravlju, namernom prekidu trudnoće i redovna kontrola zdravlja kod ginekologa osnovni su preduslov za preuzimanje odgovornosti za sopstveno reproduktivno zdravlje. Prema ocenama Svetske zdravstvene organizacije, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspešne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj meri informisani o različitim kontraceptivnim metodama. U Srbiji se ne vodi precizna statistika o namernim prekidima trudnoće, ali smatra se da je to oko 60.000 godišnje, po rečima dr Mime Fazlagić.

Sa toliko dostupnih opcija kontrole rađanja, odabir najprikladnije forme može biti obeshrabrujući za mnoge tinejdžere. Mi podržavamo mlade širom sveta da odgovore na pitanja: Koji način štiti od PPI? Šta je sa praktičnom upotrebom? Koliko su efikasni?

Svetski dan kontracepcije biće obeležen 26. septembra u periodu od 18 do 20h na platou kod Krsta u pešakoj zoni u Kragujevcu.

Aktivnosti:

  • besplatno i anonimno testiranje na HIV, hepatitis B i C
  • podela muških i ženskih kondoma
  • edukacije i savetovanja 1 na 1

Promocija planiranja porodice i osiguranje pristupa preferencijalnim metodama kontracepcije za žene i parove od suštinskog je značaja za osiguranje blagostanja i autonomije žena, podržavajući zdravlje i razvoj zajednica.

Omogućavajući ženama da odluče da li, kada i koliko dece žele doprinosi realiaciji globalnih zdravstvenih ciljeva. Takođe pomaže da se prekine ciklus siromaštva, a porodice, zajednice i zemlje se stavljaju na jači, prosperitetniji i održiviji put.

Akciju organizuju Kancelarija za mlade Kragujevac, Institut za javno zdravlje Kragujevac i Omladina JAZAS-a Kragujevac, uz podršku Grada Kragujevac.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 18 septembar 2017 18:31
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC